Kirkeloftet

En mørk nat

Det skete i Gilleleje kirke ved midnat imellem den 6. og 7. oktober i 1943, at ca. 86 jøder blev taget til fange af Gestapo. En undslap. Skjult i tårnet. Men drukende næste nat. 

Den 1. oktober havde den tyske besættelsesmagt indledt en aktion mod de danske jøder, som indtil da havde været behandlet og betragtet som ligeværdige landsmænd. Nu skulle de deporteres og interneres, befalede Hitler i et telegram den 18. september. Det blev skæbnen for jøderne på loftet. 

Fra et vindue mod nord havde en af dem, en dreng på 13, bemærket lysene i Sverige og, at der kun var den smalle trappe til og fra loftet. 

Tidligere på dagen havde han nede fra Østmolen forsøgt at komme med en skonnert til Sverige. Et falsk rygte om, at Gestapo var på vej, havde pludselig bredt sig. I hast var fortøjningerne kastet. Skonnerten ankom til Höganäs i Sverige samme eftermiddag. Alle 186 omborg kom i sikkerhed. 

Tilbage på havnen havde de stået mange. Dansk kystpoliti spærrede havne, så Gestapo  ikke skulle gøre det. Al sejlads måtte indstilles. En ny flugtvej findes. Det tog tid. Den nat blev man nødt til at skjule ca. 500 jøder i Gilleleje, som dengang havde 1700 indbyggere. Alt blev taget i brug - også kirkens loft. 

Og sådan skete det ved midnatstid, at drengen hørte en hamren på døren og støvler trampe på trappen. "Los, los. Aufstehen!" havde Gestapo råbt og kommanderet alle ned til lastbilerne. 

Et lys i mørket

Næste morgen måtte der handles hurtigt. Alle hjalp. En "jødekomité" af byens driftigste organiserede hjælpen og en mere sikker rute. Vest for byen blev jøderne skjult i sommerhuse. Fra strandene dér kom de i ly af mørket med små joller ud til større skibe, som sejlede til Sverige. Første tur derfra foregik den 8. oktober - sidste den 30. oktober. 

Der går mange historier om, hvor snedige og drigstige gill'lejerne var. Den morgen havde vognmand Jørgensen fx rolig hilst på en forbipasserende Gestapo bil, og kørt videre med sin flok bag i bilen. Fru Marie Olsen havde skjult 100 på sit loft tæt ved kirken. De førtes væk, mens Gestapo stod med ryggen til kun lidt længere nede af gaden, holdt hen af landbetjent Kierkeskou. 

"Stakkels jøder" protesterede kirkens graver. "Det står i Biblen, at det skal gå dem sådan", havde Gestapos chef argumenteret. Dén fik han fluks igen: "Der står ikke noget om, at det skal ske i Gilleleje".

Allerførste transport fra Gilleleje foregik i en lille jolle "Vi to". Niels hed den gamle etbenede fisker, som påtog sig den tur. At hjælpe er en pligt, når nogen er i nød, sagde hustruen Christiane. En storm afholdt ikke 3 kuttere fra at sejle 38 afsted. En skipper stoppede først, da Gestapo skød med skarpt. Tre små børn forblev skjult i byen pga. risikoen. Ingen afslørende dem. 

Alt havde dog en pris. En del fiskere måtte blive i Sverige resten af krigen. Andre "slap" med barske forhør. Præsten gik under jorden. Et af børnene Tove, ville ikke hjem igen efter krigen. Alligevel syntes man ikke, at der var 'noget at tale om' - og sådan er det stadigvæk. Spørges hvorfor, henvises til betalingerne - og kirkeloftet. 

Men deroppe hænger nu takkeskrivelser fra Israel. "Jeg er i live" bemærkede den tidligere overrabinner Bent Melchior fra kirkens prædikestol 70 år efter. 

Kirkeloftet

Herfra kunne de se til Sverige, de flygtende jøder, da de sad med ganske få ejendele og håbede, at de også ville nå i sikkerhed. Det skete i natten til den 7. oktober i 1943. I de tidlige morgentimer kom Gestapo. Fra fængslet i Horserød blev jøderne ført til koncentrationslejren i Theresienstadt. Tilbage på loftet lå enkelte af ejendelene; briller, regnfrakker, sko..

Idag rummer loftet kun en takketavle fra Israel. Lysestagerne, kirken fik som tak, bruges nede i kirken. I våbenhuset hænger en lille medalje fra de overlevende fra Theresienstadt.  Men - mange mærker et sus af en stor historie, når de står under de gamle spær og prøver at forestille sig, hvordan de har siddet i mørket og håbet. Og tænk, at 95% af de danske jøder trods alt nåede til Sverige.

Besøg på loftet

Kirken er normalt åben fra kl. 09.00 - 16.00 fra 1. april til 1. november, men der er ikke adgang til loftet uden særlig aftale .

Adgang til loftet er kun efter aftale om en omvisning ved kirkens kontor på 48 30 37 76 eller på mail til gilleleje.sogn@km.dk. Grundet kirkelige handlinger er det ikke muligt at bekræfte omvisninger mere end 48 timer før i  tidsrummet 09.00 - 15.00 fra tirsdage til fredage. 

Priser
Offtenlige omvisninger om sommeren (torsdage): 75 kr. 
Private omvisninger efter aftale: 75 kr. pr. person (max. 3.000 kr.)
Skoler og institutioner: 500 kr. 

I skolernes efterårsferie og sommerferie arrangeres offentlige omvisninger på torsdage fra kl. 14.00 - 15.00. Deltagelse koster kr. 75 for alle over 18 år. Beløbet går til sognets Julehjælp. Se på nedenstående kalender for kommende omvisninger. 

 


 

   Kommende omvisning