Oktober´43 - jødeflugten og Gilleleje kirkes loft

Herfra kunne de se til Sverige, de flygtende jøder, da de sad med ganske få ejendele og håbede, at de også ville nå i sikkerhed. Det skete i natten til den 7. oktober i 1943. I de tidlige morgentimer kom Gestapo. Fra fængslet i Horserød blev jøderne ført til koncentrationslejren i Theresienstadt. Tilbage på loftet lå enkelte af ejendelene; briller, regnfrakker, sko..

Idag rummer loftet kun en takketavle fra Israel. Lysestagerne, kirken fik som tak, bruges nede i kirken. I våbenhuset hænger en lille medalje fra de overlevende fra Theresienstadt.  Men - mange mærker et sus af en stor historie, når de står under de gamle spær og prøver at forestille sig, hvordan de har siddet i mørket og håbet. Og tænk, at 95% af de danske jøder trods alt nåede til Sverige.

Besøg på loftet?

Kirken er åben i dagtimerne i sommerhalvåret, men der er ikke adgang til loftet uden særlig aftale.

I skolernes efterårsferie og sommerferie arrangeres offentlige omvisninger på torsdage fra 14-15. Deltagelse koster kr. 50 for alle over 18 år. Beløbet går til sognets Julehjælp. Se på nedenstående kalender

Øvrig adgang til loftet kan kun ske i det omfang, der er personale tilstede.Det kan dog som regel ske i tilslutning til kirkelige handlinger og gudstjenester.

Større grupper kan få adgang til loftet efter forudgående aftale med kirkens kontor på 48303776 eller på mail: sush@km.dk  Det er dog en forudsætning, at der rettes henvendelse senest 2  uger før, idet kirken kan være optaget af kirkelige handlinger og andet.

Vi er gerne behjælpelige med en omvisning/foredrag mod et honorar, som går ubeskåret til sognets Julehjælp. Henvendelse herom kan ske til kirkens kontor, eller til sognepræst Ulla Skorstengaard på tlf. 23201051 eller mail usk@km.dk - i så god tid som muligt, dog tillige allersenest 2 uger før.

Offentlige omvisninger i kirke og på kirkeloftet

Ingen begivenheder fundet.